Alms kukoricasalta 4-5 szemlyre
60 dkg alma 50 dkg konzervkukorica 5 dl kefr 10 dkg sajt 2 evkanl cukor citromlAz almt gyaluld cskokra s locsold meg citromlvel. Add hozz a kukorict s a cskokra vgott sajtot. Locsold r a kefrt, add hozz a cukrot, lazn keverd ssze, s tedd egy rra hvs helyre rni.
Almasalta
Hozzvalk: 3 szp alma, 2 dkg tevaj , 1 citrom, 2 dl tejfl, zls szerint cukor, 1 mokkskanl orlt fahj, kshegynyi orlt szegfuszeg.Az almt meghmozzuk, kicsumzzuk s flujjnyi vastag szeletekre vgjuk. Serpenyoben felforrstjuk a vajat, az alma dessgtol fggoen beleszrunk 1-2 .kanlnyi cukrot, majd egy-kt percig pirtjuk, amg egszen vilgos karamell nem vlik. Ezutn belecsurgatjuk a citromlevet, s addig forraljuk, amg a karamell egszen felolvad. Az almaszeletek mindkt oldalt egy-kt pillanatig pirtjuk benne. (Csak addig kell pirtani, hogy ppen megvegesedjen, de ne nagyon puhuljon.) Ezutn kivesszk a lbol, szpen vegtlra rakjuk, s hulni hagyjuk. Kzben a citromos-karamells lbe beleszrjuk a fahjat s a szegfuszeget, majd felre beforraljuk. Ezutn kihutjk, s sszekeverjk a tejfllel. A mrtst rcsorgatjuk az almra, s lefedve betesszk nhny rra a hutoszekrnybe. Tlals elott vatosan tkeverjk, s krberakjuk babapisktval. (Anlkl is nagyon finom!)
C vitamin bomba
Hozzvalk: 25 dkg savany kposzta 1/2 dl (oliva)olaj 1/2 dl citroml rlt fehr bors sELKSZLNK: A savany kposztt aprra vgjuk. Az olajat, citromlt, borsot, st j alaposan elkeverjk. majd az aprzott savanykposztt kavarjuk bele. Addig kavargatjuk, mg minden egyes kposzta szl olajos nem lesz.
Dis gymlcssalata
Hozzvalk: 1 kimagozott szeletekre vgott szibarack 2 gerezdekre bontott narancs 25 dkg kockra vgott friss anansz 17,5 dkg mag nlkli szl 2,5 dkg brazil di durvra darlva 1 narancs leveEgy kevs di is proteint s j zt visz a gymlcssalataba. Legjobb, ha a diflket egszben vsroljuk, s csak ksbb aprtjuk fl, mert trt szemeket nem trolhatunk sokig. mg jobban emeljk a fehrjetartalmat, ha joghurttal, tejfllel vagy kefirrel tlaljuk. Megmossuk s elksztjk a gymlcsket. A barack- s narancsszeleteket kralakban elrendezzk egy tlon. sszekeverjk az ananszt, a szlt s a dit. s a kr kzepre halmozzuk. Locsoljuk meg a narancslvel.
Egyszer citromos salta
Hozzvalk: 1 nagy fej knaikel 3-4 kzepes paradicsom 2-3 zldpaprika 1 kzpes kgyuborka 1 citrom leve s, trtt feketeborsA knaikelt keresztben egy centis szeletekre vgjuk. A tbbi hozzvalt kockkra vgva keverjk hozz ( elszr nagy mennyisget kapunk, de a citromltl kiss ssze fog esni!). Csavarjuk r a citrom levt, szzuk, borsozzuk. 5-6 percig hagyjuk llni, majd forgassuk t sajt levben. Renkvl finom saltt kapunk. Legikbb sltekhez, fasznen ksztett telekhez adhat kretknt is. |