Halloween
Halloween az egyik legrgibb nnep, eredete vszzadokra vezethet vissza. Mai formja az vszzadok sorn tbb kultra: a rmai Pomona-nap, a kelta Samhain fesztivl s a keresztny mindenszentek napja hagyomnyainak keveredsvel alakult ki. vszzadokkal ezeltt a mai Nagy-Britannia s szak-Franciaorszg terletn ltek a keltk. A keltk a termszetet magasztaltk, s sok istent imdtak, de a napisten volt a legfontosabb, aki a munkt s pihenst jelkpezte, tette gynyrûv a fldet s nvesztette a termst. A kelta jvet november 1-n nnepeltk egy nagy fesztivllal, mely a nap-szezon vgt, a sttsg s hideg kezdett jelezte. A kelta hagyomny szerint a napisten Samhain, a hall s sttsg istennek fogsgba kerlt ilyenkor. Az jv elestjn, oktber 31-n, a hiedelem gy tartotta, Samhain sszehvta a halottakat. A halottak klnbz formban jelentek meg; a rossz lelkek, llatok figurit ltttk fel, fknt macskt. Oktber 31-n, miutn a termst betakartottk s a hossz, hideg tlre elraktroztk, megkezddtt az nnepsg. A kelta papok a hegytetn, a szent tlgyfk alatt gylekeztek, j tzeket gyjtottak, termny s llat ldozatokat mutattak be, s tûz krli tncuk jelezte a nap-szezon vgt s a sttsg kezdett. Amikor eljtt a reggel, a papok minden csaldnak parazsat adtak, hogy j tzeket gyjthassanak. Ezek a tzek tartjk melegen az otthonokat s ûzik ki a gonosz szellemeket. November elsejn az emberek llatbrkbl s llatfejekbl kszlt kosztmkbe ltztek, s a napisten, Samhain tiszteletre 3 napos fesztivlt tartottak. Ez a fesztivl volt az els Halloween. Az els szdadban a rmaiak elfoglaltk Anglit. Sok hagyomnyt hoztak magukkal, melyek egyike a Pomona-nap volt, ami a gymlcsk s kertek istennjnek nnepe, s november 1 krl tartottk. A kvetkez vszzadok folyamn a kelta Samhai fesztivl s a rmai Pomona-nap hagyomnyainak keveredsvel jtt ltreaz els szi nnep. A kvetkez behats a keresztnysg terjedsvel rkezett. 835-ben a rmai katolikus egyhz november 1-t mindenszentek nnepnek nevezte ki. Ksbb az egyhz november 2-t is szent napp, a halottak napjv nyilvntotta. Tûzgyjtssal, felvonulssal nnepeltk, az emberek beltztek szenteknek, angyaloknak s rdgknek. A keresztnysg terjedse azonban nem feledtette a rgi hagyomnyokat sem, folytattk a Samhain s Pomona napok nneplst is, gy az vek sorn mindezen szoksok sszevegyltek. Hogyan nnepelnek Magyarorszgon… A mindenszentek s halottak napja(november elseje s msodika) a halottakra val emlkezs nnepe. Az nnep elestjn a szentbeszd kzben megkondulnak a harangok, a hozztartozk a kegyelet virgait tûzik az elhunytak srjra. Msnap, halottak napjn van az nneplyes szentmise. Mindenszentek napjn a holtak lelki dvrt gyertyt gyjtanak a srokon. A nphagyomnyban mindkt napot szmos hiedelem vezi. A nphit szerint ilyenkor hazaltogatnak a halottak, ezrt rgen a szmukra is megtertettek. Kenyeret, st, vizet tettek az asztalra. Egyes vidkeken a temetbe vittk ki az telt, s a srokra helyeztek belle, a maradkot pedig a koldusoknak adtk. Szeged krnykn “mindnszentek kalcsa”, “kduskalcs” nven res kalcsot ajndkoztak a szegnyeknek. Sokfel gy tartottk, hogy a mindenszentek s halottak napja kzti jszakn a holtak misznek a templomban s amg a harang szl hazaltogatnak sztnzni. Ezrt minden helyisgben lmpt gyjtottak, hogy az elhunytak eligazodjanak a hzban. Erre a htre munkatilalom is vonatkozott. Nem volt szabad mosni, vasalni, meszelni, a fldeken dolgozni, mert mindez bajt hozhat a hz npre. E hiedelmek ma mr kiveszben vannak, de mindkt nap, vroson s falun egyarnt a halottakra val emlkezs nnepe.
Halloween receptek-nem csak nnepekre!
Halloween taln legjellegzetesebb tele a sttk. Elkszthetjk leves, slt, vagy stemny formjban is. Nemcsak ze, de szmtalan benne rejl vitamin is segt minket, hogy fittek maradjunk a hidegebb napokon.
Pikns sttk krmleves
Hozzvalk: 1 sttk (2-3 kg), 1 evkanl vaj, 2 evkanl olvaolaj, 1 fej hagyma, 1 liter alapl (csirke- vagy erleves kockbl), 1 nagy burgonya, 2 teskanl reszelt narancshj, 1 teskanl curry, csps paprika, s s bors.
Elkszts: A sttkt flbe vgjuk, s eltvoltjuk a magokat s a hjt, majd felkockzzuk. A burgonyt meghmozzuk, kockkra vgjuk, majd ugyanezt tesszk a hagymval is. A vajat s az olvaolajat felhevtjk egy serpenyben, s megpirtjuk benne a hagymt.
Ezutn hozzadjuk a burgonyt s a sttkt is, majd felengedjk az alaplvel. Nagy lngon forrsig hevtjk, majd alacsonyabb fokozaton addig fzzk a levest, mg az alapanyagok megpuhulnak. Amint ezzel elkszlnk, kintnk egy kevs lt a levesbl, s a maradkot sszeturmixoljuk, majd hozzkeverjk a fszereket. Folyamatos kevergets mellett nhny perc alatt kszre fzzk, majd csszkben tlaljuk. zls szerint pirtott zsemlekockval vagy fenymaggal dszthetjk.
Tlttt sttk
Hozzvalk: 1 sttk (90-100 dkg, hosszks, magyar tpus), 1 csapott teskanl s, teskanl pirospaprika, 3 evkanl metlhagyma, 3 evkanl tejszn (tejfllel is helyettesthet), 1 vastag szelet kenyr, 5 dkg vaj, 3 dkg reszelt sajt (parmezn vagy ms kemny sajt, legjobb, ha fstlt). Elkszts: Megmossuk a tkt, majd flbe vgjuk, s eltvoltjuk a magos rszt. A belsejt egy kiss megszzuk, majd tepsibe helyezzk. A tepsibe annyi vizet helyeznk, hogy flig ellepje a sttkt, majd leflizva kzepes lngon mintegy 40 percig (teljesen puhra) stjk. Ezutn kivesszk a tepsibl, s annyira kikaparjuk a belsejt, hogy a hjon maradjon mg a sttkbl.
A kivjt sttkt sszekeverjk a pirospaprikval, hagymval s tejsznnel. Hozzadunk egy kevs st, majd visszahelyezzk a felezett sttkbe. A durvra reszelt kenyeret sszedolgozzuk a vajjal s sajttal, majd a megtlttt sttkre szrjuk. Ezutn mg negyed rra visszahelyezzk a stbe, mg szp srgra nem sl.
Tlalsnl metlhagymval, paradicsom karikval dszthetjk.
Egyszer sttk leves
Hozzvalk: 1 kisebb sttk, 2 srgarpa, 2 evkanl olva olaj, 1 fej hagyma, s, bors, vegeta, 2 evkanl liszt, 1 liter vz, pirts, 2 evkanl pirtott fenymag (helyette zsemlekocka, vagy tkmag is hasznlhat).
Elkszts: A sttkt meghmozzuk, eltvoltjuk a magokat, majd felkockzzuk. A srgarpval, hagymval ugyanezt tesszk.
Az olajon megpirtjuk a hagymt (ha odag keser lesz!). Hozzadjuk a rpt s a lisztet is, s pr percig pirtjuk. Ezutn ntsk fel a vzzel, adjuk hozz a sttkt, majd forraljuk fel. Sval, borssal, vegetval zesthetjk. Miutn hozzadtuk a fszereket, a levest turmixoljuk ssze, s fzzk mg pr percig.
Tejsznnel s metlhagymval dszthetjk, pirtssal tlaljuk.  |