Caramell charlotte rumos csokoldval
Hozzvalk: A vkony piskthoz: 3 db tojs 6 dkg liszt 6 dkg kristlycukor A tltshez: 1 evkanl srgabarackz 2 kanl kristlycukorbl karamell pudingporbl tejjel sszefztt srgakrm 2 dl tejszn kemnyre flvert habja 1 dkg zselatin friss citromf vagy mentalevl (esetleg friss eper) 4 cl des likr 2 dl hideg csokoldmrts.
Elkszts:
A flsorolt anyagokbl stpapron vkony pisktalapot ksztnk, amit hosszban flbe vgunk, s a barackzzel megkenve, mini pisktatekerccs szorosan sszegngylnk, majd lehtjk. A tejbl, a pudingporbl a karamellalap hozzadsval hagyomnyos krmet fznk, amit a likrrel zestnk, s csommentess, hlsig kevernk. Lazn hozzkeverjk a tejsznhabot s egy leheletnyi olvasztott zselatint. Az zgerincformt a vkonyra szeletelt pisktaroldokkal egyenletesen beburkoljuk, majd hozzadjuk a ksz karamellpudingot, s htben jl sszerleljk. Tlalsnl a formbl kibortjuk, daraboljuk, s rumos csokoldntettel krbelocsolva tlaljuk, friss zldfszerekkel, esetleg csokoldrccsal dsztjk. Elksztsi id: 3/4 ra
Hkifli
|
|
Hozzvalk: 50 dkg liszt 20 dkg margarin 1 dl tejfl 1 ek cukor 2 dkg leszt pici s kevs tej zls szerint baracklekvr, darlt di vagy mk a tltelkhez kb. 10 dkg vanlis porcukor |
|
Elkszts: Az lesztt a cukros tejben megfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzadjuk a cukrot, a st, az lesztt, a tejflt s annyi tejet, hogy sszelljon. Hagyjuk egy rt pihenni. 3 mm vastagra kinyjtjuk, s pogcsa szaggatval kiszaggatjuk. Megtltjk a lekvrral, dival, mkkal s kifliket formlunk belole. 200 fokra elmelegtett stben megstjk, s mg forrn megforgatjuk a vanlis porcukorban |
Puha mzeskalcs
Hozzvalk: ½ kg liszt 25 dkg mz 15 dkg cukor 2 dkg vegyes fszer (szegfszeg, szerecsendivirg, kardamom, fahj, nizs) 1 dkg szalalkli 1 db tojssrgja 1 egsz tojs 10 dkg margarin
Elkszts: J alaposan sszegyrni (j ragacsos), hagyni pihenni 1-2 napig, akr egy htig is (nem kell htbe tenni) Kivenni egy rszt, tgyrni, nyjtani, szaggatni. Ilyenkor is meg lehet kenni tojssrgjval, vagy csak kisls utn. 160-180 C-on stni. Mikor leveszed a tepsirl, mg puha, amint teljesen kihl, megkemnyedik, aztn megint megpuhul, ha nincs siserahad, aki nem hagy erre idt…
Plumpuding
Hozzvalk: 1/2 kg kenyr 2 dl tej 10 dkg cukor 4 tojs 15 dkg mazsola liszt 5 dkg kandrozott citromhj 10 dkg fge 15 dkg vaj 1/2 dl konyak szerecsendi s fahj rlt szegfszeg.
Elkszts:
Forraljuk fl a tejet s morzsoljuk bele a kenyr belsejt. Ha kihlt adjuk hozz a cukrot, a lisztbe forgatott mazsolt, a fgt, a kandrozott citromhjat s a felvert tojssrgkat. A vajat, a konyakot, egy kevs szerecsendit, st, szegfszeget sszekeverjk s hozzadjuk a morzss masszhoz. A tojsok fehrjt knny habb verjk, vatosan belekeverjk a masszba, majd kivajazott stformba ntjk. A stformkat lefedjk s 5-6 rn t vzgz fltt fzzk. A ksz pudingot 15 percre flrerakjuk majd a formkbl kibortva, dsztve tlaljuk.
Gymlcskenyr
|
|
Hozzvalk: 5 tojs 15 dkg cukor 10 dkg langyos vaj 3-4 ek rum 10 dkg darabosra vgott di 10 dkg mazsola 10 dkg csokold 10 dkg cukrozott gymlcs esetleg aszalt gymlcs kemny gymlcsz 4 ek rtesliszt |
|
Elkszts: A tojs srgkat habosra keverjk a cukorral, a vajjal, s a rummal. Hozzadjuk az elzleg lisztbe mrtogatott dit, a megtiszttott s flbevgott mazsolt, az apr kockkra vgott csokoldt, a cukrozott gymlcst, az aszalt gymlcsket s a kis kockkra vgott gymlcszt. Beleszrjuk a rteslisztet, vgl vatosan elvegytjk a tojsfehrjkbl vert kemny habbal. Egy zgerincformt vajjal kikennk, porcukorral beszrunk, belentjk a masszt. Nem forr stben, lass tznl stjk.
Mrvnykuglf
|
|
Hozzvalk: 25 dkg vaj vagy margarin 25 dkg cukor 1 cs. vanlis cukor 4 tojs 40 dkg liszt 10 dkg tkezsi kemnyt 1 cs. stpor 1 dl tej 3 dkg kakapor |
|
Elkszts: A vajat a cukorral s a vanlis cukorral habosra keverjk. A tojsokat egyenknt keverjk bele a habos vajba. Az tszitlt lisztet a kemnytvel s a stporral sszekeverjk, majd a tejjel felvltva hozzkeverjk a vajhoz. Az gy kapott masszt kett vesszk, s felhez hozzadjuk a kakaport. Ha szksges pici tejjel hgthatjuk. A kuglf formt kivajazzuk s a fehr meg a barna tsztt evkanl segtsgvel vltakozva a formba tltjk. Egy villval knnyedn tkeverjk, hogy mrvnyos legyen. A stemnyt a 180C-ra elmelegtett stbe tesszk, s kb. 1 rig stjk. Tprbval ellenrizzk, hogy megslt-e. A formban hagyjuk kihulni, majd kibortjuk s a tetejt meghintjk vanlis porcukorral. |
|
|